Kuře s pórkem v páře
Ingredience:
1 kuře nebo 4 stehýnka, 150g žampiónů, 1 velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku mletého kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 lžíce bílého vína nebo destilátu (vodka, slivovice).
Kuře s kůží rozdělíme na menší porce.
Nejprve
oddělíme stehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a
rozdělíme je napříč na několik menších kousků. Z žampiónů odkrojíme
nožičky.
Do mísy naskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny.
Navrch nasypeme koření, trochu soli, zbytek přidáme až v polovině
vaření a Glutasol až ke konci. Vše zakápneme alkoholem. Mísu dáme na
pařák do většího hrnce s vařící vodou a zakryjeme pokličkou.
Vaříme
asi 15 minut na silnějším plameni, aby se vytvořilo hodně páry. Pak
oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (voda v hrnci
by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře ponořeno do šťávy plné chuti
z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete nebo ji podáváme
samostatně jako polévku.
Varianta : místo žampiónů můžeme použít jiné houby i sušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jiné čerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.
Trochu náročnější na čas, ale výborné.